Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Άλλος ως Απειλή ;

 

                                                   


ΑΛΙΕΥΜΕΝΟ   ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ  2017 -2018  ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΤΣΑΡΗΣ

…Κάθε τυχαία συνάντηση με τον Άλλον είναι ένα αίνιγμα , ένα μεγάλο  ερωτηματικό , ενα μυστήριο . Για τους περισσότερους ανθρώπους ο κόσμος εκεί έξω αποτελεί μια πηγή ανησυχίας  που προκαλεί φόβο για το άγνωστο ή τρόμο για τον θάνατο .

Ο Ηρόδοτος γνώριζε ότι ο άνθρωπος είναι από την φύση του συντηρητικός και κατάλαβε  ότι , για να γνωρίσεις τους Άλλους , πρέπει να βγεις  στο δρόμο ,να κινηθείς προς αυτούς και να θέλεις να τους συναντήσεις  , γιατί  για να γνωρίσουμε  τους εαυτούς μας πρέπει να γνωρίσουμε τους Άλλους , μιας και αυτοί είναι ο καθρέφτης που μέσα βλέπουμε τους εαυτούς μας .Ήξερε ότι για να καταλάβουμε καλύτερα τους εαυτούς μας ,πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τους Άλλους , να μπορέσουμε να συγκριθούμε μαζί τους , να αναμετρηθούμε με εκείνους ,να τους αντικρύσουμε .

…Όμως στην πράξη αυτό φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολο . Η ανθρώπινη εμπειρία δείχνει ότι την πρώτη στιγμή , αντανακλαστικά , ο άνθρωπος αντιδρά μπροστά σε κάποιον  Άλλον με επιφύλαξη  και συγκράτηση , δυσπιστία ή ξεκάθαρη απροθυμία, ή ακόμη και εχθρότητα .  στην μακρά πορεία της ιστορίας , όλοι εμείς οι άνθρωποι έχουμε καταφέρει παρά πολλά χτυπήματα και έχουμε προκαλέσει ο ένας στον άλλον παρά πολύ πόνο προκειμένου να αλλάξουμε τα πράγματα . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληροι πολιτισμοί έχουν χαρακτηριστεί από αυτή την αίσθηση της αποξένωσης μπροστά στον Άλλον . Οι Έλληνες αποκαλούσαν τους μη Έλληνες βαρβάρους  , αυτούς που μιλούσαν ακατάληπτα και δεν μπορούσαν να γίνουν κατανοητοί , τους οποίους γι΄αυτόν το λόγο καλύτερα ήταν να τους κρατάμε σε κάποια απόσταση .Ο Ρωμαίοι έχτισαν ένα δίκτυο από συνοριακά τείχη μπροστά στον  Άλλον , τα λεγόμενα λίμνες . Οι Κινέζοι αποκαλούσαν ξένους τους μη Κινέζους  από την πλευρά του ωκεανού και έκαναν   ο,τι  μπορούσαν για να τους κρατήσουν μακριά .

… Πόσο διαφορετική παρουσιάζεται η εικόνα του ιδίου Άλλου την εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν πως οι θεοί μπορούσαν να πάρουν την ανθρώπινη μορφή και να συμπεριφέρονται  σαν άνθρωποι . Επειδή εκείνη την εποχή κανείς δεν μπορούσε να είναι βέβαιος για το αν ένας ταξιδιώτης πλησίαζε  , νομάδας ή ξένος ήταν άνθρωπος ή θεός που έμοιαζε με άνθρωπο . Αυτή η αβεβαιότητα , αυτή η κρυφή αμφιβολία συνιστά μια από τις πηγές της κουλτούρας της φιλοξενίας .

1 σχόλιο: